Göta Kanal

Göta Kanal är kanske inte Sveriges största besöksmål men utan konkurrens Sveriges längsta. Göta kanal är 19 mil lång så det är gott om plats för besökare. Kanalen börjar i Mem som ligger några kilometer öster om Söderköping. Sedan slingrar sig kanalen i landskapet till dess utlopp vid Sjötorp som ligger vid Vänern strax norr om Mariestad. Den passerar under sin väg flera sjöar som Roxen och Viken och även Sveriges näst största sjö Vättern. Hela kanalen kantas av träd vilket gör den behaglig att besöka och segla på, det är skuggigt och svalt.

Lite historia

Kanalen invigdes den 26 september 1832 och kan därmed snart se fram emot ett 200-årsjubileum. En kanal som skulle förbinda ost med väst hade varit på tapeten i flera hundra år men inte förrän 1810 fick Baltzar von Platen uppdraget av kung Gustav IV Adolf att bygga kanalen. Baltzar von Platen blev den som räknas som grundare av kanalen och det blev han som drev kanalbygget framåt. Han hade innan han fick uppdraget att bygga kanalen besökt de trakter kanalen skulle passera och skrivit en avhandling som kom 1806.

Cykla längs kanalen

Som alla vet så lutar inte vatten bortsett från vid vattenfall. Det betyder att en tur på cykel längs kanalen inte möter många tunga uppförsbackar. Visserligen är nivåskillnaden 91 meter men de uppstår vid slussarna där det ändå är lämpligt att ta en liten paus. Längs kanalen och inte minst vid slussarna finns det små mysiga caféer och matställen. Vill man cykla flera dagar finns det många goda möjligheter till övernattning nära kanalen. Förr drogs båtarna längs kanalen och det är de gamla dragvägarna vilka är bilfria som du cyklar på.

Gör en utflykt till kanalen och dess omgivningar

Det är ett skådespel att se båtarna hissas upp och ner i slussbassängerna men det finns så mycket mer. Göta Kanal går genom ett urgammalt kulturlandskap och det finns mycket att se med utgångspunkt från kanalen. Gör du en utflykt med barn kan Ljungsbro vara ett spännande besöksmål. Dels finns där en av kanalens akvedukter där du kan se båtarna passera över bilarna dessutom har du Cloetta chokladfabrik med deras outletbutik inne i Ljungsbro. En bit därifrån finns Bergs slussar som är sju stycken och som är kopplade. Vreta kloster ligger nära kanalen och även flera museer.

Åk på en kryssning

Det finns flera alternativ till dagkryssningar som utgår från flera större orter som Söderköping, Motala och Karlsborg men även andra. Det absolut lyxigaste man kan tänka sig är att åka med Rederi AB Göta Kanal från Stockholm till Göteborg. Resan tar fyra eller sex dagar beroende på vad du väljer och det här är som att åka med Orientexpressen men på vatten. Du har helpension på en båt som är mer än hundra år gammal. Vad du än väljer, dagskryssning eller lyx så är det en upplevelse att få njuta av stillheten på vattnet.

Göta kanal på egen köl

Sist men inte minst måste vi få berätta om att segla Göta Kanal med egen båt. Det är en underbar och avstressande upplevelse. Visst kan det vara lite besvärligt att slussa men efter kanalens 58 slussar så är du expert, det kan vi lova. Våra slussvakter ser till att det går lugnt till. Längs kanalen finns det 21 gästhamnar och det ingår fem övernattningar i var och en av hamnarna. Ibland får du vänta vid en sluss eller på en broöppning men det är tjusningen med kanalfärden. Det är resan som är själva målet.