Is-hotellet

Ett unikt turistmål i norra Sverige som ökar i popularitet för varje säsong som går är ishotellet i Jukkasjärvi. Hit reser såväl svenska som utländska turister för att fascineras av den unika miljön.

På ishotellet övernattar du i ett hotellrum byggt av snö och is där du får sova på ett renskinn. Ishotellet som ligger i Jukkasjärvi, nära Kiruna, är världen första ishotell. Hotellet lockar mängder av turister och gäster årligen som är ute efter en unik, spännande och minnesvärld upplevelse. Det har blivit en av Sveriges allra mest populära och omtalade platser.

Rummen

På hotellet erbjuds en rad olika alternativ av rum och prisnivåer. Hotellet erbjuder både kalla och varma rum och även övernattningsturer ute i naturen. Hotellet rekommenderar att du kombinerar en kall natt med ett par varma koppar. Bäst är att börja eller avsluta vistelsen med den kalla natten. Bland utbudet finns bland annat konstsvit, deluxesvit, isrum, nordisk stuga och arktisk stuga. Det finns tjugo sviter, isbar som serverar champagne och drinkar. Varje svit på ishotellet är unik och har inte heller funnit tidigare. Hotellet byggs upp på nytt inför varje säsong.

Konsten på ishotellet

I anslutning till hotellet finns ett isgalleri. På galleriet är konsten skapad av snö och kristallklar is. Isen kommer från Torne älv. Kreatörerna som får ha sina verk på ishotellet i Jukkasjärvi är handplockade. Med över 200 sökanden årligen från hela världen har det blivit en mycket prestigefull uppgift att vara med och designa hotellet. Konstutställningen ändrar skepnad varje år beroende på vilka kreatörer som har varit delaktiga just inför ditt besök. Detta gör upplevelsen och vistelsen på hotellet unik. På ishotellets hemsida kan du se foton från de aktuella konstverken och sviterna som är uppbyggda för säsongen.

Möten och event på hotellet

Givetvis har ishotellet med sin charm blivit en populär plats att visa runt utländska och inhemska gäster på. Dina gäster kommer sannolikt sent att glömma sitt besök. Du kan använda mötesrummet på vildmarkscampingen och ta med besökarna på en uppfriskande tur med hundspann. Efter långa mötesdagar får dina mötesdeltagare pusta ut och övernatta bland iskonst. Det är inte bara möten som passar här. Även filmvisningar, modevisningar, tävlingar och galamiddagar anordnas i miljön på ishotellet. Det har organiserats kundevent i mer än tjugo år på ishotellet så den erfarna personalen hjälper dig.

Aktiviteter i trakten

Det är vanligt med bröllop på ishotellet i den särskilda is-ceremonisalen med efterföljande bröllopsfest med skräddarsydda isblock och god mat och dryck. Det finns en rad andra aktiviteter att upptäcka i närmiljön. Du kan till exempel lära dig isskulptering, testa på forsränning, åka scooter eller varför inte koppla av med en massage i denna avkopplande, stillsamma och stilrena miljö. Andra aktiviteter är fiske eller vandring. Något du inte får missa när du är i trakten är att uppleva norrskenet. Det finns turer där du kan se norrsken från hästryggen, scootern eller lära dig hur du bäst fotograferar norrskenet.

Bakgrunden och hotellet idag

Idén till det första ishotellet föddes på 1980-talet av entreprenören Yngve Bergqvist som arbetade med äventyrsturism. Det första ishotellet byggdes upp 1989 och sen dess har det byggts upp i ny skepnad varje år. Ishotellet finns i den norrbottniska byn Jukkasjärvi som ligger 20 mil ovan Polcirkeln. Närmsta stad är Kiruna. Ishotellet i sin klassiska tappning byggs upp för vinterhalvåret medan konceptet som går under namnet ICEHOTEL 365 är en upplevelse som erbjuds året om sedan 2016. Under sommarhalvåret drivs det av solenergi. Ishotellet vill vara en plats för livsberikande ögonblick.