Österlen

I landskapet Skånes sydöstra hörn ligger Österlen. Det var på 1920-talet som området först omnämndes så, då bland annat av den kände författaren Fritiof Nilsson Piraten. Den exakta gränsen för vad som utgör Österlen har varierat. Idag hittar man en definition hos SMHI som skiljer mellan Skåne län och Österlen.

I deras prognoser räknas Simrishamns, Tomelilla, Kristianstads och Bromölla kommuner in. De två större tätorterna på Österlen är Tomelilla och Simrishamn. Landskapet utgörs av såväl blandskog som jordbruksland men det är kanske oftast de små pittoreska fiskesamhällena utmed Östersjöns kust man tänker på.

Historiens spår är ständigt närvarande i landskapet

Många som tar sig till Österlen besöker den stora skeppssättningen “Ales stenar” som ligger strax norr om Kåseberga på sydkusten. Den är daterad till järnåldern vilket indikerar att det bott människor i området under lång tid. Havet har ju historiskt varit en viktig handelsväg. Men även tidigare, under bronsåldern, gjorde människor avtryck och man kan ännu se rester av Kungagraven i Kivik. På Österlen finns även fynd från stenåldern samt ett flertal hällristningar. I Simrishamns kommun hittar man Nordens bäst bevarade medeltidsborg Glimmingehus med bevarade bröstvärn, vallgrav och vindbrygga. På Glimmingehus arrangeras årligen aktiviteter för hela familjen.

Hinns inte allt med vid första besöket får man återvända

På Österlen finns något för alla. En rad besöksmål tillgodoser intressen för historia, kultur, natur och nöje. Stens huvud och Sandhammaren är exempel på nationalparker med vidunderlig utsikt. Att ta sig runt på Österlen är enkelt och sevärdheterna ligger som på ett pärlband. För den konstintresserade är den årliga konstrundan populär då exempelvis målare, keramiker och skulptörer öppnar upp sina ateljéer. Kivik Art Center – en skulpturpark i det fria, högt ovanför havet – bör man inte missa. Många barnfamiljer hittar också till Tosselilla, en äventyrspark i Tomelilla med en rad åkattraktioner och ett vattenland med flera pooler.

Det är avstressande att vara på Österlen. Upptäck det du med!

För den som söker avkoppling väntar guldkornen på att upptäckas. Här finns ett rikt utbud av SPA-anläggningar i olika prisklasser. Det i kombination med Österlens rika matkultur samt att man längs kusten finner pensionat och andra former av boende, gör det både smakligt och bekvämt att ta sig runt. Att koppla av med lokalproducerad mat och dryck ger en extra dimension. Även att vandra på Österlen är njutbart och lättillgängligt. Enbart i Brösarp erbjuds över 100 km markerade trekking- och vandringsleder i naturreservatet. För den som vill sola och bada finns en rad bländande vita stränder.

Äventyr på, ovan och under vatten

Läget vid Östersjön gör flera platser lämpade för äventyr. På flera platser såsom Gislövshammar och Kåseberga kan man prova på vågsurfing. Vill man i stället ta hjälp av vinden kan man ta sig till Hammars backar där det utövas både skärmflygning och hängflygning. Men äventyr kan se ut på många sätt. Varför inte cykla dressin genom det böljande landskapet? Två sträckor finns att välja på, dels Sankt Olof och Gyllebosjön samt mellan Tomelilla och Fyledalen. Området bjuder dessutom på rika fiskemöjligheter i såväl hav som sjö och vattendrag. Även dykare lockas till Stenshuvud tack vare artrikedomen i nationalparken.

Det är nära till Österlen

För många är Österlen ännu oupptäckt. Faktum är att ett besök i regionen för tankarna längre bort än vad det är. Ljuset, konsten, naturen och maten är några exempel som får många att jämföra Österlen med Provence. Det är fantastiskt att vi har det så nära inpå. Från flygplatserna i Köpenhamn, Malmö och Kristianstad tar man sig snabbt vidare med tåg eller buss. Väl där är det lätt att ta sig fram med antingen bil, cykel eller till fots. Oavsett vad målet för vistelsen är, finns det mesta på Österlen på behagligt avstånd.