Skansen

Skansen är ett stort friluftsmuseum som ligger på Djurgården i Stockholm. Den ligger inom Kungliga Nationalstadsparken, där stora delar av Stockholms, Solnas och Lidingös kommuner ingår. Skansen är sedan 1963 en stiftelse och huvudman för stiftelsen är staten. Skansen drivs med hjälp av entréintäkter och donationer från privatpersoner, stiftelser och företag.

Det är öppet att besöka under hela året. Under adventshelgerna håller man också julmarknad, vilket är en tradition som har pågått ända sedan år 1903. Man kan då besöka 70 marknadsbodar, med julklappar, julmat, hantverk och godsaker. Det finns julpyssel och hantverkare att beskåda.

Historia och bakgrund

Artur Hazelius (1833-1901) var en svensk folklivsforskare, språklärare och folkbildare. Han reste mycket runt i Sverige och fann då att det gamla bondesamhället var på väg bort. Det höll på att ersättas av järnvägar, sågverk och fabriker. 1891 grundade han Skansen, där han uppförde byggnader från olika delar av Sverige. Även många djur ur det gamla bondesamhället och ur de nordiska skogarna togs dit. Sedan dess har man fört 150 byggnader med kulturhistorisk betydelse till Skansen. År 1924 fick Skansen donationer så man kunde bygga ett aphus, och fick då klassas som djurpark.

Djurparken

På Skansen kan du se en rad olika vilda djur. Där finns stora svenska rovdjur, som varg, lodjur och järv. I den norra delen av parken, nära Samevistet finns också en flock renar. Under 1930-talet invigdes Björnberget på Skansen, som i dag innehåller brunbjörnar. Precis intill Björnberget ligger en voljär med lappugglor. Publiken kan där se ugglorna på nära håll. Det finns även hägn med vildsvin, utter och älg. Under en längre tid har det också gått att se berguvar, och Skansen har samarbetat med Skärgårdsstiftelsen för att släppa ut över femtio berguvsungar i naturen.

Skansen-Akvariet

När du först kommit in på Skansen-Akvariet kan du se en flock ringsvanslemurer som springer runt fritt bland träden. För att besöka akvariet behöver du betala entré, som används för att driva byggnaden. Skansen-Akvariet ägs av Jonas Wahlström, som många gången visat levande djur i TV, bland annat i Nyhetsmorgon och Allsång på Skansen. Inne i Skansen-Akvariet kan du se en tropisk miljö, med grodor, apor och halvapor. Det finns också andra däggdjur att beskåda, som nakenråttor, surikater, sengångare och svartråttor. I akvariet hittar du koraller och fiskar, bland annat gul fjärilsfisk, stingrockor, clownfiskar och mandarinfisk.

Byggnader

I Skansen finns ett stadskvarter som ser ut som en svensk 1800-tals stad. Här ligger ett apotek, ett postkontor, verkstäder, butiker och bostäder. Det går också att besöka Stockholms glasbruk, där man kan se hantverkarna blåsa glas. Det finns också bageri, bokbinderi, typograf, guldsmed och flera andra verksamheter. Bland originalbyggnaderna som flyttats till Skansen kan man besöka Bergsmansgården från 1700-talet, där man kan se hur en förmögen bergsman och hans familj levde. Här finns också Kronbergs ateljé, som ägdes av konstnären Julius Kronberg, född 1850. Hans ateljé stod tidigare på Norra Djurgården i Stockholm.

Musik och underhållning

På Skansen sker ofta evenemang där du kan lyssna på musik, sång och se annan underhållning. En av de mest kända evenemangen är Allsång på Skansen, som direktsänds i Sveriges Television varje sommar. Programmet sändes för första gången i SVT i augusti 1979. Bosse Larsson var först programledare mellan 1979 och 1993. Därefter tog Lasse Berghagen över fram tills år 2003. Sedan år 2016 är Sanna Nielsen ledare för programmet. Man kan också gå och dansa på Galejan, som är en klassisk dansbana från 1930-talet belägen på Skansen. Både gammeldans och modern musik finns att dansa till.