Ven

Ven är en liten, och i viss mån en bortglömd, pärla i form av en ö vackert belägen mitt i Öresund mellan Landskrona på den svenska sidan och Köpenhamn på den danska sidan av sundet. Ven är med sina knappt 12 kilometer i omkrets litet till ytan men innehåller sevärdheter och aktiviteter för såväl ung som gammal. Det är en ö är väl värd ett besök och som är perfekt för dagsutflykter och för dig som vill uppleva både natur och hav på nära håll samtidigt som du kan få din dagliga dos av rörelse och motion.

Vad du kan göra på Ven

Egentligen behöver du inte göra särskilt mycket när du befinner dig på Ven. Redan den fantastiska naturen och den magiska utsikten över Öresund är värda ett besök i sig. Är inte naturen tillräcklig kan Tycho Brahe-museet vara värt ett besök. Där kan du lära dig mer om den världskände och excentriska astronomen Tycho-Brahe som förändrade syn på Astronomin under 1500-talet. När du väl besökt museet kan du göra en rundtur bland öns olika hantverkare i deras ateljéer och verkstäder. Ven är mycket känt för sin hantverkstradition med bland annat genuint silversmide på menyn.

Hur du kommer till Ven

Det enda färdmedlet för att komma till Ven är via båt. Det finns än så länge, och kommer sannolikt heller aldrig att finnas, någon broförbindelse till Ven. Ön är helt enkelt för liten för att det ska vara ekonomiskt intressant. Har du tillgång till en egen båt för att bege dig till Ven vattenvägen kan du lägga till i öns mysiga småbåtshamn. Har du inte en egen båt finns det utmärkta båtförbindelser från såväl Helsingborg som Landskrona på den svenska sidan men även från Köpenhamn på den danska sidan.

Transporter på Ven

Det är med cykel som Ven ska upplevas. Ön är som gjord för att färdas runt på med en cykel och du kan enkelt hyra en cykel på plats. Har du en egen cykel kan du ta med dig denna på de båtar som transporterar dig till ön. Vill du inte cykla finns det ett par alternativ. Kollektivtrafik i form av buss tar dig snabbt och enkelt runt ön och dess sevärdheter. Skulle inte buss falla sig i smaken finns det även möjlighet att ta sig runt med hjälp av häst och vagn, traktorsläp eller golfbil.

Boende på Ven

Även om Ven är litet till ytan och perfekt för dagsutflykter räcker ön väl till även för flerdagsvistelser. Har du lust att stanna kvar på ön över natten finns det två olika hotell som du kan ta in på. Men ännu mysigare är kanske något av de rum som du kan hyra på ett par av de genuina gårdar som finns på ön. För dig som är lite mer äventyrlig och föredrar att vara riktigt nära naturen finns även en camping där du kan slå upp ditt tält och njuta av havets salta dofter.

Ett par okända guldkorn på Ven

När du väl har njutit av naturen och besökt såväl Tycho Brahe-museet som de lokala hanterverkarna är du kanske sugen på att uppleva något annorlunda. För dig som är intresserad av Whisky kan ett besök hos öns lokala Whiskytillverkare, Spirit of Hven, vara värt ett besök. Känner du för aktiviteter av mer sportig karaktär kan du spela ett parti fotbollsgolf eller varför inte spela ”riktig” golf på öns egen och vackra niohålsbana. Ven är onekligen en pärla och dessutom en pärla som har något att erbjuda de flesta som besöker ön, såväl ung som gammal.