Visby

Visby är en den populära pittoreska huvudorten på ön Gotland. Hit kommer du med färjan eller flyget från fastlandet. Visby har mycket att erbjuda till dess besökare. Du kan strosa omkring i alla mysiga gränder innanför ringmuren eller besöka den vackra botaniska trädgården.

I trädgården kan du hitta ovanliga växter som trivs väl här skyddade av ringmuren. Du hittar trädgården längs med stranden. I Visby bor ungefär 23 000 invånare. Hansestaden Visby är en av de bäst bevarande medeltida städerna i hela Skandinavien. Detta gjorde att den 1995 kom med på Unescos världsarvslista.

Rosornas och ruinernas stad

Visby har kallats rosornas och ruinernas stad. Staden har en historia som sträcker sig långt tillbaka. De äldste fynden på platsen dateras till 700-900-talen e. Kr. Visby var med sin placering i Östersjön en viktig handelsstad. För den som besöker Visby är ringmuren ett måste. Den är från 1200-talet och har sammanlagt 44 stycken torn längs muren. Det finns mängder av kyrkoruiner och ruiner efter kloster i Visby för den som tycker det är intressant att föreställa sig och fördjupa sig i stadens forna utformning. Här finns även en välbevarad domkyrka vars äldsta delar är från 1100-talet.

Almedalsveckan och Medeltidsveckan

Något som Visby är uppmärksammat för är de välbesökta temaveckorna som breder ut sig under sommarhalvåret. En välkänd sådan är Almedalsveckan där politiker, makthavare, media och andra intressenter samlas för att diskutera politik och andra frågor. Det har blivit ett viktigt tillfälle för att knyta kontakter och föra sin talan. Partiledarna talar i Almedalen en kväll vardera under Almedalsveckan.

En annan populär temavecka är Medeltidsveckan. Här är det välkommet att klä sig i medeltida klädsel och uppleva staden ur ett historiskt perspektiv. Du kan gå på tornerspel, dricka mjöd och roas av gycklare.

Att hitta på i Visby

Några fler ställen som är värda ett besök under din vistelse i Visby är det historiska museet Gotlands museum med Fornsalen som är öppet året om. Besök även stora torget där du hittar många barer, restauranger och torghandel. På torget ligger även S:ta Karins kyrkoruin som är öppen för besök under större delar av året. Parken Almedalen är en populär plats att besöka även utanför Almedalsveckan. Här kan du koppla av med en picknick. I den närliggande botaniska trädgården erbjuds guidade turer för den som vill fördjupa sig i växtligheten.

Vad blir det till mat?

Under ditt besök i Visby ska du absolut passa på att testa på någon av den typiskt gotländska maten. Lamm är väldigt populärt på Gotland och som efterrätt passar det bra med en saffranspannkaka med grädde och salmbärssylt. Typiska smaksättare i det gotländska köket är annars tryffel, ramslök och kaip. Visby är faktiskt en av de allra mest krogtäta städerna i hela Sverige. I proportion till dess storlek finns det ett gediget utbud av restaurang- och matverksamheter som håller öppet året om. Under sommarmånaderna dubbleras antalet verksamheter inom restaurang för att möta turisternas behov.

Utanför högsäsong

För den som besöker Visby utanför sommarens högsäsong kan du till exempel besöka Visbydagen och Kultur i natten under hösten. Här finns shopping, marknad, tivoli, loppisar, vandringar i världsarvet, konst, dans och musik. Om du vill ha en paus från Visbys charm kan du åka runt på Gotland och titta på de speciella stenformationerna i form av raukar eller varför inte besöka idylliska Fårö? Åter i Visby kan du fortsätta att njuta av att traska längs med ringmuren, strosa i de vackra pittoreska rosendoftande gränderna och njuta av allt det vackra som Visby har att erbjuda.